Često postavljana pitanja

1. Otkada je počelo energetsko certificiranje zgrada?

Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada je stupio na snagu 01.04.2010. godine (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_03_36_930.html).

2. Da li može moja zgrada dobiti certifikat?

Svaki grijani objekat veći od 50 m2 može i treba dobiti certifikat. Dobijanje certifikata nije uvjetovano stanjem objekta koje će biti određeno dobijanjem određene klase. Izuzetak su religijski objekti, spomenici kulture i otvorena skladišta.

3. Koja je cijena energetskog certificiranja?

Cijenu energetskog certificiranja je odredilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (http://www.mzopu.hr/doc/Graditeljstvo/Odluka_energetska_ucinkovitost.pdf). Pripremne radnje se naplaćuju posebno, a sukladno istom cjeniku.

4. U kojem roku se može dobiti energetski certifikat?

Ovisi o dostupnosti potrebne dokumentacije, od 10 dana (ako je sva dokumentacija dostupna) do par mjeseci (ako ne postoji ništa od dokumentacije, pa ju je potrebno pribaviti, a što je dugotrajan proces). Postoji mogućnost i da je dokumentacija nedostupna ili nepovratno izgubljena, a što otežava cijeli proces certificiranja.

5. Koja je razlika između jednostavnih i složenih sustava?

U jednostavne sustave spadaju objekti:

  • bez sustava grijanja ili hlađenja te povrata topline,
  • s individualnim sustavima za pripremu i potrošnju tople vode,
  • s individualnim sustavom grijanja/hlađenja prostora,
  • bez dodatne obrade zraka ili alternativnih izvora energije,


Sve ostalo spada u složene sustave.

6. Jeste li već napravili koji certifikat?

Jesmo, sudjelovali smo u izradi prvog certifikata Splitsko-dalmatinskoj županiji kojeg je 22.07.2010 dobila nova stambena zgrada u Solinu.
www.000webhost.com